Műhelyünk címe:
1164 Budapest, Vidámvásár u. 42.
Telefon:
(+361) 400-0923
E-mail:
halasiauto@freemail.hu
Időjárás helyzetkép
Hőtérkép
Magyarország hőtérképe
Budapest szmogtérképe
Budapest légszennyezetségi adatai
  Hasznos információk - Ismeri Ön a jogait?

Manapság az autóvásárlók élvezik a választás szabadságát a járművekre vonatkozó márka független szolgáltatások területén.
Ez az európai törvényhozás által lefektetett szabályoknak köszönhető, amelyek szabad és hatékony versenyt tesznek lehetővé.

Választhatom-e bármelyik szervizt?
Igen! A fogyasztók szabadon választhatnak a javítást végző műhelyek közül. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztók szabadon megválaszthatják, hogy ki végezze el a járművükön a javítást, legyen az akár egy jármű gyártójának hálózatába tartozó kirendeltség, akár egy független szerelő.

Mi a helyzet a garanciális jogokkal?
A járműgyártók nem tehetik függővé a garanciát a kizárólagos saját hálózaton belüli javítástól és szervizeléstől, sem pedig a saját márkás cserealkatrészek kizárólagos használatától.

Az európai rendelkezések értelmében a fogyasztóknak joguk van az általuk választott szervizt alkalmazni bármilyen, nem garancia keretében elvégzett javításhoz a törvényes garanciális időtartam és az egyéb kiterjesztett garanciális periódusok alatt.

Természetesen minden szakember felelőséggel tartozik a megfelelő minőségű alkatrészek használatáért és a szervizelésekért. Ennek következtében bárki, aki kárt okoz autójában gondatlan munkavégzés vagy hibás alkatrészek felhasználása miatt,
az felelős is az okozott kárért.

Tudta?
Az EU Rendelkezések értelmében a jármű gyártója nem utasíthat vissza garanciális javítást, - mint pl. egy hibás elektromos ablak javítása - csak azért, mert az olajcserét egy olyan szerviz végezte, amely nem tagja a hivatalos szervizhálózatnak.

Visszahívási akciók, ingyenes szervizelések és garanciális munkák
Létezik egy kivétel a szabály alól, amikor egy hibát a jármű gyártójának költségére kell kijavítani. Bármilyen hiba, amely a jármű gyártási folyamatából ered azt a jármű gyártójának kell kijavítania. Ilyen esetekben, amikor a gyártó állja a költséget, mint pl. visszahívási akció, ingyenes szervizelés vagy nagyobb garanciális munka stb. azokat a gyártó által előírt helyen kell elvégezni.
A gyártó határozza meg azt is, hogy milyen alkatrészeket kell használni.

Biztosítási politika és garanciális szerződések
A garanciális időszak alatt az alkatrész és javító választásának szabad lehetősége csak abban az esetben áll fenn, ha a garancia a jármű megvásárlásának elválaszthatatlan része. Amennyiben Ön kiegészítő garanciát vásárol a gépjárművéhez, a gépjármű
gyártója kikötést írhat elő az alkatrészre és a javítóra vonatkozóan. Ebben az esetben a szabad választás lehetősége nem érvényes.

Ebből következően legyen óvatos, amikor aláír egy kiegészítő garanciális szerződést, mert ezzel lehet, hogy lemond a szervizelésre vonatkozó szabad választási jogáról!

Milyen alkatrészeket lehet használni?
"Gyári cserealkatrészeket" és "megfelelő minőségű alkatrészeket" lehet használni a járműjavításhoz.

A "gyári cserealkatrészek" nem csak azok az alkatrészek, amelyeket a jármű gyártója árusít, hanem azok is, amelyeken
megtalálható az alkatrész gyártójának logója. A legtöbb esetben mindkettő ugyanazon a gyártósoron készült, ugyanazon előírások szerint.

Vannak még "megfelelő minőségű alkatrészek". Ezek az alkatrészek független alkatrészgyártó által készültek, amelyek azonos minőségűek a gyári alkatrészekkel.

Tudta?
A cserealkatrészek 80%-a alkatrészgyártók által és nem a jármű gyártója által készül. Ezeket független nagykereskedések
adják el az Ön szervizének.

Éljen azzal a jogával, hogy szabadon megválaszthatja, mi történjen autójával és ki által. Végül is ez az Ön járműve!

Forrás: www.r2rc.eu

Copyright © Halasi Autójavító Műhely